De Oud-Hollandse Spelen | Week 17, 2024

Maandag 22 april
In de laatste week voor de meivakantie, begonnen we de maandag met acht kinderen op de BSO. Omdat alle kinderen nog relatief jong zijn, maakt het voor ons als begeleiders eenvoudiger om spellen af te stemmen op onze doelgroep. Zoals gebruikelijk volgden we ons vaste ritueel: de kids ophalen van school in de blauwe Sportstuif-auto’s, vrij spelen, handen wassen en gezamenlijk fruit eten. Daarna was het tijd voor de sportactiviteit.

Tijdens het spel “Over de streep”, mochten de deelnemers om de beurt de volgende zin afmaken: “Ga over de streep als je…”. Hierop werden allerlei creatieve aanvullingen gedaan. Op deze manier leren de kinderen elkaar, maar ook de begeleiders beter kennen. Er kwam dan ook van alles voorbij zoals hobby’s, familiesituaties en favoriet eten. Rennend staken de kinderen en begeleiders over naar de andere kant, als ze zich herkenden in de situatie.

 

Dinsdag 23 april
Ook vandaag hoefden we maar langs twee scholen om de kinderen op te halen. Om lekker uit te razen na een chooldag met veel stilzitten, kiezen we er vaak voor om een tikspel te doen als warming-up bij de sportactiviteiten. We vragen de kinderen soms naast onze geplande variant, om een eigen variant te kiezen. Zo kunnen ze zelf ook inbreng hebben en beleven ze vaak meer spelplezier. Erna speelden we nog pionnenvoetbal en vervolgens gingen we terug de kantine in voor een koekje en om nog even vrij te spelen. Rond 18:00 werden de laatste kinderen weer opgehaald.

Woensdag 24 april
Omdat er vandaag een studiedag was, werden de twee kinderen van vandaag om 12:00 al gebracht naar de BSO. Vandaag kwam vestiging Weert om 14:00 langs met drie kinderen om samen fruit te eten en te sporten. Helaas regende het na het voetballen, dus deden we een actieve Dierenquiz in de kantine.

Gelukkig begon de zon weer te schijnen en hadden we nog tijd voor een buitenactiviteit: cornhole. Met pittenzakjes streden twee team tegen elkaar om zo veel mogelijk pittenzakjes in de holes te gooien. Nadat de groep van Weert rond 17:00 weer weg was, werd er nog in opperste concentratie gekleurd, totdat de broertjes werden opgehaald.

  

Donderdag 25 april
Op een aantal scholen werden vandaag al de Koningsspelen gehouden, dus waren sommige kinderen in oranje kleding naar school gegaan. Ook al hadden ze al allerlei leuke activiteiten gedaan op school, hadden de kinderen veel zin in de middag. De groep van vandaag bestond uit zes kinderen, van ongeveer dezelfde leeftijden (groep 1 t/m 3). In tweetallen speelden we ringwerpen, waarbij de ontvanger de volledige arm door de ringen probeerde te steken. Maar eerst oefenden we op pionnen en hielpen we de kinderen met de werptechniek.

  

Vrijdag 26 april
Deze middag was het dan zover: de Oud-Hollandse Spelen. Het tweede gratis en openbare evenement telde acht deelnemers, waarvan vijf Sportstuif-kinderen. Dergelijke vrijdagmiddagactiviteiten zijn enorm leuk om te organiseren, vooral omdat we op vrijdagen nog geen kinderen op de BSO hebben. Zo kunnen we toch bijdragen aan sport en spel in Nederweert, waarbij kinderen van 4 t/m 12 jaar gratis kunnen meedoen.

In oranje-thema deden we negen spellen van 15:15 tot 17:15. In de volgende volgorde gingen we de traditionele Hollandse spellen af: eierrace, ringwerpen, zaklopen, rauwe eiergooien, touwtrekken, spijkerbroekhangen, sjoelen en koekhappen. De uitdaging was bij sommige spellen behoorlijk groot en de kampioen spijkerbroekhangen hield voor 40 seconden vast! Het werd een leuke middag, met lekker weer, veel blije gezichten en actieve deelnemers. Na afloop kregen de deelnemers nog wat lekkers mee als bedankje voor hun inzet. Het was weer een geslaagd evenement!

  



Ons team

Nikita van den Ouden
Nikita van den Ouden Vestigingsmanager
Gilles Taalman
Gilles Taalman
Yannick Coenen
Yannick Coenen
Dylano Diemant
Dylano Diemant
pedagogisch coach
Pedagogisch coaches