Sportstuif is een BSO op een toplocatie waar kinderen veel kunnen bewegen. Het team en de opvang van Sportstuif zijn superflexibel en heel betrokken bij de kinderen en hun ouders.

Joep Joep
5 /5
bij Google reviews

Laat een review achter

Rupsbal, Super Mario trefbal en de makers en de krakers in week 4 - 2023

Maandag 23 januari
De eerste dag van de week was aangebroken. Een koude dag, maar wel droog dus de kinderen konden weer lekker naar buiten. De kinderen werden door de medewerkers van Sportstuif te voet of met de auto opgehaald. Bij aankomst op de locatie hebben we gezamenlijk fruit gegeten. De activiteit werd klaargezet en zodra dit klaar stond konden we lekker op tijd beginnen. Vandaag speelden we Harry Potter tikkertje en pionnenroof. Bij Harry Potter tikkertje sluit iedereen de ogen en door middel van tikken op de schouder weet je welke rol je hebt in het spel.  Eén tik op de schouder betekent dat je Harry Potter bent en dat je bevrijder bent. Twee tikken op de schouder betekent dat je de tikker bent. Na het spel moeten de tikkers raden wie Harry Potter was. Zo speelden we dit een paar rondes en heeft iedereen een verschillende rol gekregen. Hierna speelden we met z’n allen pionnenroof. Een spel waar er een rij pionnen staan, met daar achter een rij kinderen. De overkant heeft geen pionnen. Deze kinderen proberen pionnen te stelen. De kinderen mogen de pionnen wel verdedigen door ze proberen te tikken. Was je over je eigenlijk, dan mocht je de pion houden. Een leuk spel met veel actie/reactie. Het was een koude dag vandaag, maar door het bewegen hebben wij het niet koud gehad!

 

Dinsdag 24 januari
Vandaag stonden er weer nieuwe activiteiten klaar voor de kinderen. We proberen altijd leuke activiteiten te bedenken. Sommige activiteiten spelen we vaker omdat we weten dat dit aanslaat bij de kinderen. Een van die activiteiten is Super Mario trefbal. Dit is een trefbalspel met superkrachten. Beide teams hebben een rij pionnen om te verdedigen. Er mag niet afgeweerd worden. Gooi je iemand af of maak je een vangbal, dan mag je een superkracht halen. Er was te kiezen tussen drie lintjes (drie superkrachten): een extra leven, afweren met de handen of een stukje in het veld van de tegenstander mogen komen. Je kon winnen door alle pionnen af te gooien of door alle kinderen af te gooien. Had je al een superkracht dan mocht je die aan een ander geven. Zo werd er leuk samengewerkt om te proberen om te winnen. De jongere kinderen speelden vandaag stand in de mand. Dit is een spel waarbij een iemand de bal heeft en de rest eromheen staan. Degene met bal roept hard “Stand in de mand en de bal is voor….” en roept een naam. Iedereen rent weg behalve deze persoon die probeert zo snel mogelijk de bal te pakken. Is dit gelukt dat roept hij of zij “STOP”. Alle kinderen moeten dan blijven staan waar ze staan met de benen open. De persoon met bal moet proberen door iemand zijn of haar benen te gooien. Is dat gelukt dan komt iedereen bij elkaar en spelen we het opnieuw. Soms is het zo dat een spel heel leuk is en een uur wordt gespeeld, soms vinden kinderen het minder leuk om hebben ze zin in iets anders. Dan proberen wij om het spel aan te passen of te veranderen zodat de kinderen lekker kunnen blijven bewegen. Vandaag was dit ook zo en speelden we later nog: Reus, reus hoe laat het is? Een spel waarbij een iemand voorop loopt in de trein en de tikker is. De andere kinderen lopen achter elkaar achter de tikker aan en roepen “Reus, reus hoe laat is het?” De tikker kan een uur roepen maar ook ‘kinderbedtijd’. Bij kinderbedtijd moet iedereen wegrennen want dan kun je getikt worden. Ben je getikt dan ben jij de tikker. Op deze manier hebben we vandaag lekker lang buiten gespeeld.

  

Woensdag 25 januari
Op woensdag hebben we meer tijd, omdat de kinderen tussen 12.30-13:00 uur worden opgehaald. Dan eten we samen bij Sportstuif onze boterhammen en hebben we daarna tijd om even voor onszelf te spelen. Het is leuk om te zien dat iedereen andere interesses heeft. De een rent gelijk naar buiten en de ander blijft liever binnen om iets creatiefs te doen. Gelukkig is dit allemaal mogelijk bij Sportstuif. Ook de medewerkers vinden het leuk om mee naar buiten te gaan of om binnen een spelletje te doen. Nadat iedereen even uit heeft kunnen razen eten we gezamenlijk fruit en spelen we onze activiteit. Vandaag speelden we rupsbal en de makers en de krakers. Rupsbal is een leuk slagbalspel maar dan net even anders dan de meeste gewend zijn. De bal wordt weggeschopt en de veldpartij probeert de bal zo snel mogelijk te halen. Degene die schopt begint te rennen. Als iemand van de veldpartij de bal heeft blijft hij/zij staan. De rest van het team rent naar die persoon en maakt een rijtje. De bal wordt boven het hoofd doorgegeven. Is de bal bij het eind dan wordt er stop geroepen en mag de loper niet verder lopen. Als iedereen is geweest wordt er gewisseld van team, zo komt iedereen met rennen aan de beurt. De makers en de krakers is een spel met drie rollen: de makers die proberen de pionnen in het veld rechtop te zetten, de krakers die de pionnen omver tikken en de tijdbewakers. Na 3 minuten wordt er gekeken hoeveel pionnen er recht staan en wordt er gewisseld van rol. Na drie keer wordt er gekeken welk team de meeste pionnen rechtop hadden.

  

Donderdag 26 januari
Vandaag was de dag net even anders dan normaal. Sommige scholen hadden namelijk een studiedag. Dat betekent dat de kinderen vrij zijn en de juffen en meesters naar school moeten. De kinderen zijn die dag vanaf 07.30 welkom bij Sportstuif. Vaak proberen we dan een leuk uitje te plannen om deze dag extra leuk te maken. De kinderen die vandaag studiedag hadden, hadden geluk. We zijn namelijk naar Monkeytown in Mierlo geweest. Hier hebben de kinderen zich helemaal uit kunnen leven. ’s Middags moesten we wel op tijd terug zijn omdat de andere kinderen uit school gehaald moesten worden. Gezamenlijk aten we nog wat fruit en vierden we een feestje voor Kayli die over twee nachtjes echt jarig zou zijn. Zij trakteerde ons op een lekkere snoepzak, groot feest dus.
Ook na een feestje zorgen we dat er een activiteit klaar staat. Vandaag speelden we superbal en leeuwenkooi. Bij superbal probeer je met je team 10x over te gooien, is dat gelukt dan had je een punt. Bij leeuwenkooi hadden we een tikker en een aantal leeuwen die spullen naar de overkant moesten brengen. Was je naar de overkant zonder getikt te worden legde je de spullen in de groene hoepel. Lukte het niet en werd je getikt legde je ze in de rode hoepel. Zodra alle spullen op waren werd er gekeken wie de meeste spullen had verzameld en dus gewonnen. Hier werd erg fanatiek gespeeld. We begonnen met jassen, sjaals en mutsen. Maar de sjaals en mutsen werden al snel afgedaan, wat natuurlijk betekent dat er goed meegedaan werd!

  

Vrijdag 27 januari
Op de laatste dag van de week speelden we Koning van het veld. De groep werd in vier teams verdeeld. Twee teams speelden een potje voetbal. Had je gescoord dan ging je met je team naar de winnaarszijde. Dan kwam er aan de andere kant een plekje vrij, voor een ander team. Zo speelde je door. Won je de hele tijd, dan mocht je blijven staan. Verloor je, moest je er helaas uit, maar niet voor lang. Binnen werd er na de activiteit ook lekker gespeeld. De strijkkralen, lego en K’nex zijn favoriet en hier wordt dan ook lekker mee gespeeld. Anderen spelen liever een potje tafelvoetbal of gaan kleuren. Zo kan iedereen doen wat hij of zij leuk vind. Het weekend stond voor de deur en kinderen werden een voor een opgehaald. De locatie werd opgeruimd, geveegd en afgesloten. Weer helemaal klaar voor een nieuwe week, tot dan!

  



Ons team

Stijn Ruijssenaars
Stijn Ruijssenaars Vestigingsmanager
Bram Witlox
Bram Witlox
Stijn Gielen
Stijn Gielen
Pedagogisch coaches
Pedagogisch coaches